Je hebt jarenlang trouw afgelost, gespaard, gerekend en misschien ook wel offers gemaakt. En nu is het zover! Je hypotheek is bijna afgelost. Dat voelt als een enorme mijlpaal en dat is het ook. Maar juist nu komt er een vraag bij je op: heb je die overlijdensrisicoverzekering eigenlijk nog wel nodig? Misschien betaal je al jaren premie, puur voor het geval dat. Maar is dat “geval dat” nog wel van toepassing als je woning vrijwel van jou is? Op deze pagina lees je wat er verandert zodra je hypotheek bijna is afgelost en of een overlijdensrisicoverzekering dan nog zinvol is.
Wat was ook alweer het nut van een overlijdensrisicoverzekering?
Even terug naar de basis. Een overlijdensrisicoverzekering sluit je meestal af als je een flinke financiële verplichting aangaat, zoals een hypotheek. Mocht jij, of je partner, tijdens de looptijd overlijden, dan zorgt de verzekering ervoor dat de (rest)schuld wordt afgelost. Dat voorkomt dat de nabestaanden met een torenhoge maandlast blijven zitten. Heel logisch dus, zeker als je net een huis koopt en nog een flink bedrag moet aflossen. Maar wat als je hypotheek bijna afgelost is? Dan is er vaak nog maar een kleine restschuld over, of misschien zelfs helemaal niets meer. Heeft zo’n verzekering dan nog nut?
Hypotheek bijna afgelost? Dan verandert je financiële risico
Het belangrijkste om te beseffen is dat de overlijdensrisicoverzekering was bedoeld om de hypotheek te dekken. Als je hypotheek bijna is afgelost, is dat risico dus ook bijna verdwenen. Er is minder (of geen) schuld meer om af te lossen. Daardoor verandert de hele afweging. Stel, je zou morgen overlijden. De woning is bijna vrij van hypotheek én je partner of kinderen kunnen er gewoon blijven wonen zonder dat er direct iets moet worden afgelost. Dan is het risico waarvoor je ooit de verzekering afsloot, grotendeels verdwenen.
Toch zijn er redenen om de verzekering aan te houden
Het betekent niet automatisch dat jij je overlijdensrisicoverzekering maar meteen moet opzeggen. Want misschien is je situatie intussen veranderd. Misschien was de verzekering ooit gekoppeld aan je hypotheek, maar kan hij nu ook een ander doel dienen? Bijvoorbeeld het financieel beschermen van je nabestaanden. Als jij of je partner overlijdt, valt er niet alleen iemand weg die een inkomen meebrengt, maar ook iemand die zorgt voor de kinderen, het huishouden of andere taken. Een overlijdensrisicoverzekering kan dan alsnog uitkomst bieden. Bijvoorbeeld om tijdelijk minder te werken, om de kinderopvang te bekostigen, of om de rust te bewaren in een toch al heftige periode.
Je hypotheek bijna afgelost? Dan heb je meer keuzevrijheid
Als je hypotheek bijna afgelost is, zit je niet meer vast aan verplichtingen van de bank. Veel mensen moesten de overlijdensrisicoverzekering afsluiten als voorwaarde voor hun hypotheek. Maar zodra je die last bijna kwijt bent, ben je ook vrijer om te kiezen of je deze verzekering nog wil houden, en zo ja, waarom? Je kunt dan opnieuw afwegen of het nog bij je past. Misschien heb je voldoende spaargeld opgebouwd of andere voorzieningen getroffen, zoals een nabestaandenpensioen. Dan voelt het overbodig om premie te blijven betalen voor iets wat je al op een andere manier hebt geregeld.
Je leeftijd en gezondheid spelen ook mee
Nog een belangrijk punt: hoe ouder je wordt, hoe duurder een nieuwe overlijdensrisicoverzekering zou worden. Heb je nu nog een lopende verzekering tegen een lage premie? Dan kan het financieel slim zijn om die te behouden, ook als je hem niet meer nodig hebt voor je hypotheek. Zeker als je gezondheid de afgelopen jaren is veranderd, kun je blij zijn dat je deze polis nog hebt. Als je daarentegen kerngezond bent, een mooi spaarpotje hebt opgebouwd en geen afhankelijkheden meer hebt, dan kun je er juist voor kiezen om de verzekering op te zeggen. Je bespaart dan direct op de maandelijkse premie.
Bespreek het samen als je een partner hebt
Als jij en je partner samen een woning hebben en de hypotheek bijna is afgelost, is het belangrijk om hier samen over te praten. Wat zou er gebeuren als een van jullie wegvalt? Is er dan genoeg financiële ruimte om alles draaiende te houden? Hebben jullie andere vangnetten, zoals een overlijdensuitkering via werk, spaargeld of een levensverzekering? Zo’n gesprek is misschien niet het meest gezellige onderwerp, maar het voorkomt verrassingen en geeft vaak juist rust. En mocht je tot de conclusie komen dat de overlijdensrisicoverzekering niet meer nodig is? Dan kun je hem met een gerust hart stopzetten.
Vergeet niet dat je ook voor een lagere dekking kunt kiezen
Wat ook een optie is, is je overlijdensrisicoverzekering aanpassen. Als je hypotheek bijna afgelost is, heb je misschien geen tonnen meer nodig bij overlijden. In plaats van stoppen, kun je kijken of je de dekking kunt verlagen. Dat scheelt premie, terwijl je nog wel een financieel vangnet hebt. Zo combineer je het beste van twee werelden! Een lage premie en toch zekerheid voor je gezin.
Hypotheek bijna afgelost? Kijk goed wat je nodig hebt
Er is geen goed of fout antwoord op de vraag of je je overlijdensrisicoverzekering moet aanhouden. Het hangt volledig af van jouw situatie. Hoe hoog is je restschuld nog, wat heb je geregeld voor je nabestaanden en hoe zit het met je spaargeld en gezondheid? Wanneer je hypotheek bijna is afgelost, verandert je financiële speelveld. En dat geeft je de ruimte om keuzes te maken die écht bij je passen. Dus neem de tijd, kijk naar je huidige situatie en besluit op basis daarvan wat wijsheid is. Want uiteindelijk is het doel van een verzekering niet om premie te betalen, maar om rust te creëren.
- Is een overlijdensrisicoverzekering nog nodig als je hypotheek bijna is afgelost? - april 11, 2025
- Dit is waarom een overlijdensrisicoverzekering extra belangrijk is om te hebben als alleenstaande ouder - april 4, 2025
- Heb je een overlijdensrisicoverzekering bij een huurwoning nodig of niet? - maart 27, 2025