Het verlies van een ouder is altijd een ingrijpende gebeurtenis, maar het kan extra lastig zijn als je geen goede band met hem of haar had. Familie van elkaar zijn, betekent niet altijd dat het altijd leuk en gezellig is met elkaar. Sommige mensen hebben geen contact meer met hun eigen ouders of kinderen. Op deze pagina lees je meer over de unieke uitdagingen die je kunt ervaren bij het verwerken van het verlies van een ouder met wie je geen goede band had. Je krijgt ook een aantal praktische tips om hiermee om te gaan.
Het verlies van een ouder waar je geen goede band mee had zorgt voor complexe rouw
Wanneer je een ouder verliest met wie je geen goede band had, kun je een wirwar van emoties ervaren. Misschien voel je verdriet, maar ook opluchting. Aan de andere kant kun je misschien worstelen met onopgeloste conflicten en gemiste kansen. Dit soort verlies kan unieke rouwreacties teweegbrengen. Zorg ervoor dat je de gevoelens en gedachten die je meemaakt niet wegstopt. Probeer ze juist aan te gaan en te onderzoeken om toch je rouwproces te doorlopen.
Probeer de gemengde gevoelens te erkennen voor jezelf
Het is belangrijk om te erkennen dat je gevoelens complex en tegenstrijdig kunnen zijn. Rouw bij het verlies van een ouder met wie je geen goede band had, is niet zwart-wit. Sta jezelf toe om al je emoties te voelen en te accepteren dat er geen ‘juiste’ manier is om te rouwen. Je mag boos, verdrietig en teleurgesteld zijn. Maar je mag ook liefde, medeleven of welke positieve gevoelens dan ook voelen, ook al was de band niet goed.
Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt in deze periode
Zelfzorg is belangrijk bij het omgaan met het verlies van een ouder. Dit kan betekenen dat je tijd voor jezelf neemt, praat met vrienden of een therapeut, of deelneemt aan activiteiten die je plezier en blijdschap brengen. Zorg goed voor je lichaam en geest. Het is niet niks om met verlies te maken te krijgen. Je dient daar fysiek en mentaal doorheen te gaan om het een plekje te kunnen geven.
Probeer met onopgeloste zaken te dealen na het verlies van een ouder waar je geen goede band mee had
Onopgeloste kwesties kunnen extra pijnlijk zijn bij het verlies van een ouder met wie je geen goede band had. Het kan nuttig zijn om met een therapeut te praten over deze kwesties, of ze op te schrijven in een dagboek. Dit kan je helpen om vrede te vinden met het verleden. Op die manier kun je allerlei gevoelens van je afzetten, waar je niet langer onder gebukt hoeft te gaan.
Bied aandacht aan de herinneringen die je hebt en het nalatenschap
Bedenk hoe je de herinneringen aan je ouder wil bewaren. Misschien zijn er goede momenten die je wil koesteren of lessen die je van hem of haar hebt geleerd. Het is oké om te beslissen wat je wil onthouden en wat je achter je wil laten. Jij weet zelf hoe jij je ouder hebt ervaren en hoe je aan die persoon in je leven terug wil denken. Als je niet aan je ouder terug wil denken, is dat ook een manier om ermee om te gaan. Maar zorg dan wel dat je het een plek geeft en het écht verwerkt, want het is niet gezond om gevoelens op te kroppen.
Wat is de impact op familierelaties wanneer je met het verlies van een ouder waar je geen goede band mee had te maken krijgt?
Het verlies van een ouder kan ook invloed hebben op je relaties met andere familieleden. Sta open voor gesprekken met familieleden die je ervaringen kunnen delen of begrijpen. Steun elkaar in deze moeilijke tijd. Ga vooral niet de confrontatie met andere familieleden aan, want dit zal je op termijn niks brengen en alleen maar energie kosten. Probeer jezelf te uiten en vertel hoe je het ervaart en waar je tegenaan loopt in je rouwproces.
Zoek naar steun in je hechte netwerk
Zoek steun bij vrienden, familie of steungroepen. Het delen van je ervaringen met anderen die het verlies van een ouder met wie ze geen goede band hadden hebben meegemaakt, kan bijzonder helend zijn.
Het verlies van een ouder waar je geen goede band mee had kan voor een nieuw perspectief zorgen
Soms biedt het verlies van een ouder de kans om je eigen leven te heroverwegen. Reflecteer op je eigen relaties en hoe je wil dat deze zich ontwikkelen. Gebruik deze ervaring als een kans voor persoonlijke groei. Hoe ga je bijvoorbeeld met je eigen (toekomstige) kinderen om? Hoe voorkom je dat je een slechte band met ze ontwikkelt, wat zou je anders doen of anders willen zien? Praat er ook met je eigen kinderen over, want dan weten zij ook precies hoe de vork in de steel stak als het op hun opa of oma aankwam.
Laat geliefden financieel gezien sterk achter met een overlijdensrisicoverzekering
Het omgaan met het verlies van een ouder met wie je geen goede band had, is een complex en persoonlijk proces. Erken je gevoelens, zorg voor jezelf, zoek steun en sta open voor groei. Onthoud dat het oké is om je eigen weg te vinden in je rouwproces. Wil jij het helemaal anders aanpakken en juist alles uit je band met je eigen kids halen? Dan wil je ook het allerbeste voor ze op het moment dat je er niet meer bent.
Hoe cru het ook is om over na te denken als je midden in het leven staat, je weet nooit wat het leven je zal brengen. Sluit daarom een overlijdensrisicoverzekering af. Hiermee laat jij je geliefden financieel gezien sterk achter. Op onze website kun je verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken om de beste match voor jezelf te vinden.
- Wat is het verschil tussen een levensverzekering en een overlijdensrisicoverzekering? - november 12, 2024
- Wist je dat je makkelijk en snel een overlijdensrisicoverzekering kunt afsluiten? - november 4, 2024
- Hoe werkt erfbelasting? Hier handige tips om ermee om te gaan - oktober 29, 2024