Het leven heeft een bijzondere manier van ons leren omgaan met emoties. Vreugde, woede, liefde… Allemaal hebben ze hun plek. Maar één van de meest uitdagende en tegelijkertijd universele emoties die we kunnen ervaren, is rouw. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Daarom is het begrijpen van en omgaan met rouw zo belangrijk. Hieronder vind je wat informatie en tips terug die je kunnen helpen.
Wat kun je onder rouw verstaan?
Rouw is een diepe emotionele reactie op verlies. Dit kan het verlies van een geliefde zijn, maar ook het verlies van een baan, relatie of zelfs een huisdier. Rouwen is een proces, geen eenmalig event. Het is niet iets dat je ‘even snel doet’ en het heeft ook geen vastgestelde tijdslimiet. Het omgaan met rouw is voor iedereen verschillend en dat is oké.
De verschillende fases van omgaan met rouw
Elke ervaring rondom rouw is uniek, maar psychologen hebben vaak bepaalde fases geïdentificeerd die mensen doormaken in een periode van rouw:
1. Ontkenning: “Dit kan niet waar zijn.”
2. Woede: “Waarom gebeurt dit? Wie is hier schuldig aan?”
3. Onderhandelen: “Maak het beter en ik zal iets voor je terugdoen… “
4. Depressie: “Het heeft allemaal geen zin.”
5. Acceptatie: “Ik kan dit aan.”
Op het moment dat je begrijpt dat deze fases bestaan, kan dit je helpen bij omgaan met rouw. Maar het is belangrijk om te onthouden dat deze fases niet lineair zijn. Je kunt van de ene naar de andere fase springen en soms meerdere keren terugvallen of juist stappen overslaan.
Een aantal tips voor omgaan met rouw voor je op een rij
Rouwen is geen recht pad wat van A naar B loopt en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Toch zijn er een paar universele tips die je misschien kunnen helpen:
Praat erover
Soms kan praten met een vriend, familielid of professional enorm helpen. Ze hoeven niet altijd iets te zeggen. Alleen al het feit dat iemand luistert kan therapeutisch zijn. Probeer dus vooral om over je verdriet, angst en andere rouwgevoelens te praten.
Schrijf het op
Voor sommige mensen is schrijven een geweldige uitlaatklep. Het kan helpen om je gevoelens te ordenen en je een nieuw perspectief te bieden. Pak er een boekje en een pen bij en schrijf alles wat je voelt van je af.
Zorg voor jezelf
Dit klinkt misschien cliché, maar goed eten, bewegen en voldoende slaap kunnen je echt helpen bij het omgaan met rouw. Het geeft je lichaam en geest de kracht om te helen.
Stel grenzen
Het is oké om ‘nee’ te zeggen tegen uitnodigingen of activiteiten als je daar nog niet klaar voor bent. Luister naar wat je nodig hebt. Je weet zelf het beste wat je wel of niet wil proberen, dus geef je grenzen duidelijk aan en vertel ook dat het als een grens of drempel voor je voelt.
Zoek professionele hulp
Als je merkt dat je vastzit of je emoties te overweldigend zijn, kan het tijd zijn om professionele hulp te zoeken. Zodra de rouwgevoelens je in je dagelijkse leven belemmeren, kun je met een professional stappen gaan zetten om ermee te leren omgaan.
Omgaan met rouw tijdens speciale gelegenheden
Wanneer de kalender specifieke dagen aangeeft zoals feestdagen, verjaardagen of jubilea, kan het voelen alsof de wond van verlies weer wordt opengetrokken. Deze dagen, die eerder gevuld waren met vreugde en samen zijn, kunnen nu overschaduwd worden door het gemis van een dierbare. Het contrast tussen hoe deze dagen eerder werden beleefd en hoe ze nu aanvoelen, kan erg confronterend zijn.
Eén van de manieren om je op zo’n dag voor te bereiden, is door vooruit te plannen. Misschien kun je ervoor kiezen om deze dag door te brengen op een plek die je troost biedt of door een activiteit te ondernemen die je geest afleidt. Bijvoorbeeld een wandeling in de natuur, het bezoeken van een plek die jullie samen dierbaar was, of zelfs een kort reisje om even uit de dagelijkse omgeving te zijn.
Het kan ook therapeutisch werken om de dag te gebruiken om het leven van je dierbare te vieren. In plaats van je te concentreren op het verlies, kun jij je richten op de mooie momenten en herinneringen. Het maken van een fotoboek, het luisteren naar hun favoriete muziek, of zelfs het koken van hun lievelingsgerecht kunnen manieren zijn om de liefde en verbondenheid die je voelt te eren.
Het is belangrijk om jezelf te omringen met liefde. Op zulke momenten is het belangrijk om dicht bij degenen te zijn die je liefhebt en die je pijn begrijpen. Vrienden en familie kunnen een steunpilaar zijn, een luisterend oor bieden of gewoon naast je zitten in stilte. Ze herinneren je eraan dat je er niet alleen voor staat in je proces van omgaan met rouw.
Rouwen is persoonlijk
Hoewel er veel gemeenschappelijke raakvlakken zijn bij omgaan met rouw, is het uiteindelijk een diepe persoonlijke ervaring, waar je toch echt zelf doorheen moet. Vergelijk je proces niet met dat van anderen. Er is geen juiste of verkeerde manier om te rouwen. Doe vooral wat goed voor je voelt. Ga je tijdens het rouwproces over je eigen einde nadenken? Dan kun je online veel informatie over uitvaarten en alles wat erbij komt kijken terugvinden. Om je eigen dierbaren financieel gezien zo goed mogelijk achter te laten, kun je bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Op onze website kun je verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken en veel informatie rondom overlijdensrisicoverzekeringen terugvinden.
- Wanneer kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? - december 28, 2023
- Op deze manier kun je met rouwen tijdens de feestdagen omgaan - december 21, 2023
- Hier dien je op te letten op het moment dat jij je testament wil wijzigen - december 13, 2023