Wat als je ex-partner nog op je overlijdensrisicoverzekering staat?

Wat vind jij hiervan?

Je hebt je leven opnieuw ingericht na een relatiebreuk. Een nieuwe woonplek, andere routines, misschien zelfs een frisse start op werk of in de liefde. Maar er is één ding waar veel mensen pas veel later aan denken: de overlijdensrisicoverzekering. En dan komt het besef! Je ex-partner staat nog steeds als begunstigde op die polis. Oeps. Geen prettig idee natuurlijk, want stel dat er iets met jou gebeurt, dan gaat het verzekerde bedrag nog steeds naar je ex. Terwijl je dat waarschijnlijk niet meer wil. Op deze pagina lees je wat je kunt doen als je ex-partner nog op je overlijdensrisicoverzekering staat, waarom het belangrijk is om dit aan te passen en hoe je dit praktisch regelt. Inclusief een paar handige tips zodat je het op de juiste manier kunt regelen.

Waarom staat je ex-partner op je overlijdensrisicoverzekering?

In een relatie, zeker als je samen een huis hebt gekocht, wordt er vaak een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. De gedachte is simpel, want als één van jullie overlijdt, kan de ander in het huis blijven wonen omdat de hypotheek (gedeeltelijk) wordt afgelost met het uitgekeerde bedrag. Logisch dus dat je toen koos om je partner als begunstigde op te geven. Maar als de relatie eindigt en jullie uit elkaar gaan, wordt die polis vaak vergeten. Zeker als de verzekering aan de hypotheek gekoppeld was, kan het voelen alsof het allemaal wel goed zit. Toch blijft je ex-partner in veel gevallen gewoon op de overlijdensrisicoverzekering staan, tenzij je daar zelf actie op onderneemt.

Ex-partner op je overlijdensrisicoverzekering? Dit kan er misgaan

Het klinkt misschien als een klein administratief detail, maar dat is het niet. Als jij overlijdt en je ex-partner staat nog als begunstigde vermeld, dan gaat het geld linea recta naar hem of haar. Zelfs als jullie al jaren geen contact meer hebben. Je huidige partner of je kinderen kunnen dan achter het net vissen. En het lastige is dat een verzekeraar niet kijkt naar wat je op Facebook post of wie er in je huis woont. De enige naam die telt, is de naam op de polis. Staat daar je ex-partner op? Dan is dat wat telt bij de uitbetaling. Daarom is het dus zo belangrijk om op tijd in te grijpen als jij je overlijdensrisicoverzekering ooit hebt afgesloten met je ex-partner.

Zo pas je de overlijdensrisicoverzekering aan

In veel gevallen kun je gewoon zelf je overlijdensrisicoverzekering aanpassen. De exacte stappen hangen een beetje af van je verzekeraar en hoe de polis destijds is afgesloten, maar meestal werkt het op dezelfde manier. Je neemt contact op met de verzekeraar en vraagt of je de begunstigde kunt wijzigen. Soms kan dat digitaal, via een formulier of klantenportaal en soms moet het op papier. De verzekeraar beoordeelt je aanvraag en past, als alles klopt, de gegevens aan. Houd er rekening mee dat in sommige gevallen toestemming van je ex-partner nodig is. Bijvoorbeeld als de verzekering op twee namen staat of als er bij de scheiding afspraken zijn gemaakt over de verzekering.

Is de verzekering aan de hypotheek gekoppeld? Dan is het slim om ook even contact op te nemen met je hypotheekverstrekker. Het kan zijn dat zij bepaalde voorwaarden hebben over wie er begunstigde is, vooral als de hypotheek nog steeds gezamenlijk loopt. In dat geval moeten jullie samen goede afspraken maken.

Wat als je ex-partner op je overlijdensrisicoverzekering moet blijven staan?

In sommige situaties moet of wil jij je ex-partner op je overlijdensrisicoverzekering laten staan. Bijvoorbeeld omdat je samen kinderen hebt en hebt afgesproken dat je ex financieel voor hen zorgt als jou iets overkomt. Of omdat het in de scheidingspapieren zo is vastgelegd. Ook dan is het goed om even stil te staan bij de formulering van de begunstiging. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat het bedrag niet aan je ex-partner persoonlijk wordt uitgekeerd, maar in het belang van de kinderen wordt gebruikt. In overleg met een financieel adviseur of notaris kun je dit juridisch goed dichttimmeren. Zo voorkom je dat je ex-partner straks met een zak geld zit die niet bedoeld was als cadeautje, maar als vangnet voor jullie kinderen.

Een paar tips voor het aanpassen van je verzekering

Heb je ontdekt dat je ex-partner op je overlijdensrisicoverzekering staat? Wacht dan niet te lang met actie ondernemen. Verzekeraars werken niet met terugwerkende kracht, dus een wijziging vandaag geldt niet voor gisteren. Ga meteen even al je andere verzekeringen na. Soms staan ex-partners ook nog vermeld op een zorgverzekering, uitvaartverzekering of reisverzekering. Het is een beetje een schoonmaakklusje, maar wel eentje die rust geeft. Een ander advies is om je nieuwe keuzes goed vast te leggen. Dat kan via een notaris, maar ook gewoon in een (digitaal) dossier. Zo weet je zeker dat je nabestaanden straks duidelijkheid hebben.

Ex-partner op je overlijdensrisicoverzekering? Laat het geen open eindje blijven

Een ex-partner op je overlijdensrisicoverzekering is zo’n typisch gevalletje ‘vergeten administratie’ dat grote gevolgen kan hebben. Gelukkig kun je het in de meeste gevallen makkelijk en snel oplossen door de begunstigde aan te passen of de verzekering opnieuw in te richten. Sta je er alleen voor of vind je het ingewikkeld? Schakel dan een onafhankelijk financieel adviseur in. Die kijkt met je mee en helpt je om alles goed te regelen. Want uiteindelijk wil je dat de mensen die jou nu dierbaar zijn, ook goed achterblijven als jij er niet meer bent.